Waarom is ondertiteling belangrijk in je online video?

Ok, je bent begonnen met je YouTube-kanaal. Je hebt prachtige video’s gemaakt, een goede titel en tags geplaatst en een aantrekkelijke custom thumbnail gebruikt. Maar er is nog iets waarmee je je bereik en vindbaarheid kunt vergroten: ondertiteling!

Ondertiteling en SEO

Ondertiteling van je video’s kan een positief effect hebben op je vindbaarheid in Google en op YouTube. Het is allereerst belangrijk om je video een goede titel te geven en een duidelijke omschrijving en tags. Als je je video van ondertiteling gaat voorzien, moet je een .srt-bestand maken. In feite is dit gewoon een tekstbestand met daarin de tekst van je ondertiteling en tijdcodes zodat YouTube weet wanneer welke tekst getoond moet worden.

Dit .srt-bestand kan echter ook door Google gelezen worden, dus als hier voor jou belangrijke zoekwoorden in verwerkt zitten, heeft dit een positief effect op je vindbaarheid.

Daarnaast neemt door ondertiteling de kijktijd van je video’s toe. Gemiddeld wordt 66% van de  video’s zonder ondertiteling tot het einde bekeken. Met ondertiteling neemt dit toe tot 91%, beduidend meer dus! 

Dit heeft natuurlijk invloed op je watchtime, waardoor YouTube je video’s hoger zal ranken.

Het is wel van belang om zelf een .srt-bestand te (laten) maken, de door YouTube automatisch gegenereerde ondertiteling heeft geen invloed op je SEO.

Storende omgevingsgeluiden

Veel mensen bekijken video op hun mobiel. Niet alleen thuis maar ook onderweg. Vaak heb je dan last van storende omgevingsgeluiden zoals bijvoorbeeld in de tram, trein of bus of door pratende mensen om je heen. Daarnaast worden veel video’s op social media zonder geluid gestart. Op Facebook bijvoorbeeld wordt 85% van de video’s zonder geluid bekeken. Zonder ondertiteling is dan niet snel duidelijk waar de video over gaat en kunnen je kijkers zo doorswipen naar de volgende video.

Doven en slechthorenden

In Nederland zijn zo’n 1,6 miljoen doven en slechthorenden. Ook zij zitten op internet en social media en veel van hen kunnen jouw video’s dus niet volgen als je geen ondertiteling hebt. Je kan deze groep dus een groot plezier doen door ondertiteling toe te voegen. Zo is bijvoorbeeld de NPO is verplicht om 95% van de programma’s te ondertitelen.